GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-03-2021 13:03

ABD Elazığ İle Renkleniyor

Sözleşmeli üretim modeli ile boya bitkileri yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler ile ABD, Avrupa ve ülkemizde tekstil firmaları bulunan ve alım garantisi veren firmanın aralarında bulunduğu toplantı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

ABD Elazığ İle Renkleniyor
"

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda İl Müdürü Dr. Turan Karahan Firma Sahibi Sayın Aydın Karavelioğlu ve Berrin Çamur’un katılımıyla Amerika’nın kumaşlarına renk verecek olan kökboyaların yetiştirilmesi amacıyla Elazığ’da “Sözleşmeli Tarım Modeli İle Boya Bitkileri Yetiştirme” projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında 8 Şubat tarihinde gerçekleştirilen ilk toplantıda, ilde yetiştirilebilecek boya bitkilerinin belirlenmesi amacıyla yol haritası belirlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, “8 Şubat tarihinde hem Amerika Birleşik Devletleri’nden bu boya bitkileri ile ilgili sözleşmeli üretim modeli üzerinden ekimini yapacağımız bitkilerin alım garantili bir şekilde alımını yapacak olan firma yetkilimiz ve yine üniversiteden hocamız ile birlikte burada bir değerlendirme yapmıştık. Bu değerlendirme neticesinde ilimizde yetiştiriciliğini yapabilecek oya bitkilerinin tespit edilmesi, aynı şekilde bu bitkilerin yetiştiriciliğine uygun arazi yapısına sahip çiftçilerin belirlenmesi ve firmanın da bunların tohumlukları, ekipmanlarıyla ilgili vereceği desteklerin oluşturulması adına çalışmamızı yürüttük ve 8 Şubat’ta bugüne Allah’a çok şükür ciddi bir mesafe kat ettik” ifadelerini kullandı.

O toplantının ardından üç bitkinin Elazığ’da yetiştirilebileceğinin tespit edildiğini ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, “Kül boya, maden çiçeği ve çivit bitkisi yetiştiricilerinin ilimizde kolaylıkla yapılabileceğinin tespitini yaptık. Bu bitkilerin yetiştiriciliğini yapabilecek 22 tane çiftçi tespiti ortalama 320-250 dekar alanda üretimini yapabilecek şekilde çiftçi belirlemesini de yaptık. Siz değerli çiftçilerimiz buna zaten öncülük ettiniz. Nisan ayı içerisinde bu bitkilerin toprakla buluşturulması gerekiyor. Dolayısıyla yine mesai arkadaşlarımız, ekipteki arkadaşlarımız Diyarbakır Uluslararası GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile iş birliği içerisinde bu tohumlukların temini ile ilgili çalışmaları yaptılar. İnşallah ekim dönemine yetişecek şekilde bu tohumluklarda tedarik edilmiş olacak. Aynı şekilde bu boya bitkilerinin tohumlukları farklı bir özelliğe sahip olduğu için bunların ekim makinaları ve diğer bazı yetiştirme teknikleriyle alakalı uygulanması gereken veya sahada elimizde olması gereken makine ve ekipmanlar var. Buna yönelik de biz bir proje hazırlayıp bakanlığımıza sunduk. Takibini de yapıyoruz ve inşallah ekim dönemi gelmeden bakanlığımızın desteğiyle bu makine ve ekipmanları da tedarik etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

AdminAdmin