EĞİTİM
Giriş Tarihi : 10-04-2021 19:21

Bakan Selçuk'tan Okullarla İlgili Açıklama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitime dair merak edilen konularla ilgili açıklama yaptı.

Bakan Selçuk'tan Okullarla İlgili Açıklama
"

Yüz yüze eğitimde son durum

Yerinde karar dönemi başladı. Bu bizim geçen sene mart ayında ortaya koyduğumuz 4 senaryodan dördüncüsüydü. Valilikler il hıfzıssıhha kurulları ileri ile ilgili kararları alıyorlar. İlkokul seviyesinde yüzde 80’in biraz üstünde bir katılımımız sözkonusu. Okul öncesinde biraz daha az yüzde 64 civarında ortaokullarında katılım oranı yüzde 76, liselerde de o civarda bir katılım olduğunu biliyoruz. Bazı iller sınıf kademelerin kapatıyor. O yüzdende bu hafta bu işin farklılaşacağını düşünüyoruz. Açık olan okullardaki katılım oranı nedir gibi verileri paylaşacağız.

Okullar kapanacak mı?

Biz bu süreci günlük ve anlık takip ediyoruz diyebilirim. Dünyayı takip ediyoruz. Hangi ülkede ne tür tedbirler alınıyor noktasında. Bizim risk haritasına bakıldığında hangi illerde hangi sınıflar düzeyler açılmalı kapanmalı gibi bir takım öngörülerimiz var. 8-12. sınıflar gibi sınıfların sınav dönemi nedeniyle fırsat eşitliğini sağlamak gibi bazı ilkesel tutumlarımız var. Ama ilin durumu neyi gerektirirse o ilde ihtiyaç duyduğunda valilik gözetiminde kararlar alınıyor. Bizde burada yerinde karar kavramı çerçevesinde hangi illerde ne oluyoru takip ediyoruz.

 

Telafi eğitimi yapılacak mı?

Tabii ki. Bizim iyileştirme programımız var. İlkokullara yönelik. Ulusal destekleme programı çerçevesinde yeni başladı. Bu çalışma çerçevesinde çocuklarımızın hangi konularda eksiği olduğunu önceden saptadığımız için bu çocuklara bireysel olarak nasıl destekleyebiliriz çalışmasıdır. Çocuklarımızın eksiklilerinin telafi edilmesi konusu her sınıf düzeyinde mevcut sınıfın uzaktan eğitimin içinde hepsini tasarlıyoruz.

Tablet sorunu çözüldü mü?

Öncelikle şunu ifade etmek isterim, bu yaşadığımız süreçte dezenformasyon anlamında o kadar çok bilgi yayılıyor ki şaşırıyoruz. Bizim önerimiz sadece resmi kaynaklardan ifade edilen içeriklere hürmet edilmesi. Çünkü ortamda bir karışıklık kaos olsun diye özel olarak çalışan gruplar var. Biz çeşitli vesilelerle bilgilendirme yapıyoruz. Tablet konusunda da en başta MEB olarak biz erişemeyen yaklaşık 1,5 milyon öğrencimiz var dedik. Bunu söylerken şu bilgi de vardı aynı oranda Kanada’da Fransa’da da aynı erişim sıkıntısı var. Hiçbir ülke salgın olursa altyapının olmadığı yerlere nasıl ulaşırımının hazırlığın yapmamış. Uzaktan eğitimin gelecekteki fonksiyonun farkındaydık ve çalışmalarımıza salgından bir yıl önce başlamıştık. Biz yaklaşık olarak 750 bin çocuğumuza tabletin ulaştığın biliyoruz. Çocuklar sadece tableti almıyor hazır internet paketi alıyorlar. Offline olarak çalışabileceği çok sayıda içeriği de oraya gömülü olarak koyduk. Çocuklarımızın EBA destek merkezlerinde ücretsiz olarak, evine en yakın yerde gidip rahatlıkla bütün çocuklarımız internet hizmeti alabilirler. Sınav gruplarındaki öğrencilerimiz tablet almanın yanı sıra destekleme kurslarıyla yüz yüze eğitim alıyorlar . Hiçbir öğrenci yoktur ki ben yüz yüze eğitim alamadım sınava hazırlandığım halde.

Öğretmenler aşılanıyor mu?

Sağlık personeli ve 65 yaş üstü insanlarımızın hemen arkasından öğretmenler başladı. Dünyada öğretmenlerinin tamamını aşılamadan okulunu açmayan bir ülke yok. Biz ilk önce öğretmenlerimizi aşılayalım okulu sonra açalım anlayışında olana bir ülke yok. Türkiye İngiltere İspanya gibi ikinci grupta öğretmenlerini aşılayan grupta yer alıyor. Bazı ülkelerde herhangi bir öncelik verilmedi ülkelerde. Bizim öğretmenlerimize öncelik verme nedenimiz. Aşının tedarik sürecine bakarak bu süreç devam ediyor ve bu arada diğer meslek gruplarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı planlama yapıyor.

Yaz tatili ne zaman başlayacak?

Yaz tatiline ilişkin, biliyorsunuz 2 Temmuz’a kadar okullar açık olacak dedik. Biz okulların açılmasından bağımsız olarak okulların hangi tarihte kapanacağını söylemek durumundayız. 2 Temmuz tarihi diyelim ki başka bir durum oluştu elbette değişebilir. Şu andaki durum 2 Temmuz’dur. Yaz tatilinde desteklenmesi gereken gruplarda çeşitli okullarda çocuklarımızın eğitimini yaz boyunca da hem yüz yüze hem de TV’den devam edeceğiz.

AdminAdmin