Doç. Dr. Osman AKDENİZ, Çocuk Kardiyoloji uzmanları olarak hasta gruplarının büyük kısmını doğuştan kalp hastalıklarının oluşturduğunu, doğuştan kalp hastalıklarının oluşum olarak genellikle anne karnında başladığını, annenin maruz kaldığı enfeksiyonların, kullandığı ilaçların, röntgen ışınları ve bazı genetik faktörlerin sonucunda oluştuğunun altını çizdi.
Dr. AKDENİZ, doğuştan kalp hastalıklarının doğum sonrası tanısının konulması ve bazı kritik doğuştan kalp hastalıkları için erken tedavi ve takibinin yapılması gerektiğini, doğuştan kalp hastalığının kalbin karıncık ve kulakçıklarındaki delikler, bazı damarlardaki tıkanıklıklar veya darlıklar, kalbin odacıklarının gelişim kusurları (bazı odacıkların küçük kalması veya geniş olması), bazı kapakların kusurlu veya tıkalı olması gibi geniş bir hastalık perspektifini içerdiğini sözlerine ekledi.
Dr. AKDENİZ, bebeğin doğduktan ilk üç gün içinde muhakkak bir çocuk uzmanı tarafından muayene edilip eğer doğuştan kalp hastalığından şüpheleniliyor ise bir çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Osman AKDENİZ, bazı doğuştan kalp hastalıklarının üç gün veya bir hafta gibi erken dönemde tanı konmayıp gereken tedavinin başlanmaması durumunda ciddi hastalıklara sebep olduğunu ve ölümle de sonuçlanabildiğini dile getirdi.
Dr. AKDENİZ, daha az kritik olan yani yenidoğan döneminde ölümle sonuçlanmayan hastalıklarda özellikle süt çocuğu bebeğinde anne sütü emerken çabuk yorulması, çocuğun nefes nefese kalması, kısa süreli meme emmesi, terlemesi ve nefes darlığı çekmesinin doğuştan kalp hastalığının bulguları olduğunu söyledi.
Dr. AKDENİZ, doğuştan kalp hastalıklarının daha büyük çocuklarda, morarma, göğüs ağrısı, çarpıntı ile seyredebildiğini, bebeklerde nefes darlığı, bayılma, yetersiz meme emme, kilo alımında yetersizlik, büyük çocuklarda çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi bulgular olduğunda vakit kaybetmeden bir çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesinin önem arz ettiğinin altını çizdi.
Doç. Dr. AKDENİZ, çocuk kardiyoloji uzmanları olarak doğuştan kalp hastalığı olan hastalar için, gerekli tetkik ve tedaviden sonra tedavi planladıklarını, çocuklara bu tedaviler sonucunda da sağlıklı, problemsiz, uzun bir ömür temin etmek istediklerini ifade etti.
Dr. AKDENİZ, doğuştan kalp hastalıklarından korunmak için anne karnından itibaren iyi, sağlıklı bir yaşam, annenin de sağlıklı bir yaşam sürmesinin önemli olduğunu, annenin hamile iken mümkün olduğu kadar ilaç kullanmaması, enfeksiyonlardan uzak durması, düzenli kadın doğum kontrollerinin yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Dr. AKDENİZ, bazı doğuştan kalp hastalıklarını anne karnında iken teşhis edebildiklerini, kontrollerde anne karnında iken kalp hastalığından şüpheleniliyor ise anne karnında iken bu hastalığın tanısının konması ve doğum sonrası erken müdahalenin yapılmasının gerekli olduğunu, doğum sonrası daha
büyük çocuklarda kalp hastalığı belirtilerinin olması halinde bir çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesinin gerekli olduğunu sözlerine ekledi.