SAĞLIK
Giriş Tarihi : 09-11-2022 11:06

Dr. Öğretim Üyesi Ökdemir ergenlik konusunda bilgiler verdi

Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Deniz ÖKDEMİR, çocukluklarda ergenlik konusu ile ilgili bilgiler verdi.

Dr. Öğretim Üyesi Ökdemir ergenlik konusunda bilgiler verdi

Dr. Öğretim Üyesi Deniz ÖKDEMİR, çocukluklarda ergenliğin aileler tarafından kendilerine sıkça sorulan konular arasında olduğunu ifade etti. Kız çocukları sekiz ile on üç yaş arası ergen olurken erkek çocukların ise dokuz ile on dört yaş arası ergenliğe girdiğini söyleyen Dr. ÖKDEMİR, bir kız çocuğunda sekiz yaşından önce ergenliğin başlamış olmasının erken ergenlik anlamına geldiğini, erkek çocuklarında ise dokuz yaşından önce ergenliğin başlamasını erken ergenlik olarak tarif ettiklerini söyledi.

Dr. ÖKDEMİR, kız çocuklardaki erken ergenliğin ilk bulgusunun meme büyümesi olduğunu, kız çocuklarına göre erkek çocuklarında erken ergenliğin çok nadir görüldüğünü, meme büyümesinin dışında çocuklarda sivilcelenme, koltuk altında veya genital bölgede kıllanma başlaması, yaşıtlarına göre büyümesinin hızlı ilerlemesi, erişkin tipi ter kokusunun olması gibi bulguların çocuklarda erken ergenlik ile ilgili şüpheleri uyandırdığını dile getirdi.

Dr. ÖKDEMİR, on üç yaşından sonra da ergenlik bulgusunun başlamamasının da kız çocukları açısından gecikmiş ergenlik, erken çocuklarda sakal çıkmaması, ses değişikliklerinin olmaması ergenliğin henüz başlamadığı anlamına geldiğini yine erkeklerde on dört yaşından sonra ergenliğin başlamamasının da gecikmiş ergenlik olarak yorumlandığını dile getirdi. Dr. ÖKDEMİR, çocuğumuzda erken ergenlikten şüpheleniyorsak Çocuk Endokrinoloji Bölümüne başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

AdminAdmin