GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-05-2023 15:26

Elazığ'da 7. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi yapıldı

Elazığ'da Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde 7. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi yapıldı. Kongreye 14 ülkeden 126 akademisyen katılırken 219 bildiri yer aldı.

Elazığ'da 7. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi yapıldı

FÜ Mühendislik Fakültesi Kongre Merkezinde, başlayan ve 3 gün sürecek olan kongrede akademisyenler tarafından sunumlar, genel oturumlar ve konuşmalar gerçekleştirildi. Yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarının kongre etkinlikleri çerçevesinde, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi konferans salonunda "Hidrojen Ekonomisinde Bölge için Zorluklar ve Fırsatlar" konulu panel düzenlendi. Türkiye ve özellikle Elazığ bölgesi için hidrojen enerjisi konusundaki zorluklar ve fırsatların tartışılacağı panelde hidrojen teknolojilerine ilişkin düzenlemeler ve politikalar irdelenecek.

 

Kongrede konuşan Hidrojen Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, ‘’İlk defa Doğu Anadolu bölgesinde hidrojen teknolojileri üzerine oldukça önemli bir etkinliği düzenliyoruz. Niye önemli? Çünkü biz artık fosil kaynaklara dayanan veya bağlı bir ekonomik sistemi hidrojene dayalı ekonomik sisteme yani daha çevreci, çevre dostu, karbon içeriği olmayan yenilenebilir enerjinin kullanıldığı bir sürece girmiş durumdayız. Dolayısıyla bu bölgede de böyle bir etkinliğin düzenleniyor olması hem üniversite boyutunda hem ülke ve bölge insanını ilgilendiriyor olması açısından çok çok önemli. Aslında Türkiye’nin değil bütün dünya ülkelerinin sorunu. Niye? Karbona dayalı süreç sona eriyor. Bu karbondioksit miktarının yan etkileri özellikle çevre üzerinde nedir? Bu küresel ölçekte, lokal ölçekte iklim değişikliği aynı zamanda yine küresel boyutta yaşanan küresel ısınma dolayısıyla bunlar insanların önündeki en önemli problemlerin liste başı. Peki ne yapmamız gerekiyor? Karbonun olmadığı enerji seçeneklerine gitmemiz gerekiyor. Dolayısı ile bu noktalarda öne çıkanlar yenilenebilir enerji ve hidrojen. İçinde bulunduğumuz bu süreç Avrupa toplumlarına bakıldığında kesinlikle şu anda onların öncelikli alanı. Buna yönelik hem yönetsel boyutta düzenlemelerini yapmış hem altyapılarını geliştiriyor aynı zamanda da bu noktada ihtiyaç duyulan teknolojileri geliştirmek üzere yoğun çalışmalar ve araştırmalar yapıyor ve sektörü de bu noktada destekliyor teşvik ediyor ve bu yönde çalışmalar istiyor. Türkiye şu anda bakıldığında yenilenebilir enerji kaynakları boyutunda dünyanın ilk beş ülkesinden biri. Dolayısıyla bu çerçevede elimizde mükemmel doğal kaynaklarımız, yenilenebilir enerji kaynaklarımız var. Bunu katma değere dönüştürme imkanımız var, bunu hidrojen üzerinden yapabilme imkanlarımız var. Türkiye’nin yaptığımız analizlerde yıllık hidrojen üretme potansiyeli ihtiyaçlar karşılandıktan sonra 600 milyon tonlar seviyesinde. Türkiye büyük fırsatların kapısında olduğu bir ülke. Bu fırsatları doğru kullanırsak aynı zamanda da teknolojik kabiliyetlerimizi geliştirip bu dönemi de hızlı yaparsak süper ligin içinde kesinlikle ilk 5'in içinde oluruz" dedi.

AdminAdmin