GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-10-2022 23:08

Elazığ'da bağbozumu gerçekleştirildi

Türkiye'nin en güzel üzümlerinin yetiştirildiği Elazığ'ın merkeze bağlı Hoş köyünde bağbozumu yapıldı.

Elazığ'da bağbozumu gerçekleştirildi

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen bağbozumunda Hoş Köyü ve çevre köylerde yetiştirilen üzümler sergilendi. Üzümler jüri üyeleri tarafından görüntü, tat, aroma ve kuru madde içeriği bakımından değerlendirildi. Yapılan bağbozumuna Vali Dr. Ömer Toraman, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Festival sonunda 51 üzüm yetiştiricisinden dereceye girenlere ödül verildi. Ayrıca programda katılımcılar tarafından orcik yapımı gerçekleştirildi.  

Elazığ Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç,"Bağcılık döneminde 3 aylık zaman dilimi içerisinde yaklaşık 2 bin insana gerek ilimizden ve gerekse ilimizin dışından gelen insanlarımıza bir istihdam kaynağı oluşturmuşuz. İlimiz için çok önemli bir gelir olduğunu düşünüyoruz ve ilimizin totalde üretim bakımından Türkiye'de 7. sırada yer alıyor olmuş olması ilimizdeki üzüm üretiminin çok iyi bir noktaya geldiğinin göstergesidir. Bakın yıllık olarak Türkiye üzüm üretiminin 1.8 milyon ton olduğunu düşünürsek ve bunun da yaklaşık 80 bin tonunun ilimizden karşılandığını varsayarsak her geçen gün bu trendi biraz daha artırmamız gerektiğini ve bu konuda elde edilecek olan geliri artırmamız gerektiğini görüyoruz"dedi.

 

Elazığ Valisi Ömer Toraman, yaptığı açıklamada şunları söyledi,"Tarım üretiminin her geçen gün önem kazandığını hep beraber müşahede ediyoruz, izliyoruz. Geçen yıl Elazığ'da 75 bin ton civarında bir üzüm üretimi gerçekleşmiş. Bu sene rekoltenin daha da yüksek olması bekleniyor, arkadaşların bana söylediğine göre 80 bin tonu geçecek inşallah. 108 bin dönüm bağımız var. Bunu ne kadar çok artırırsak ekonomik hacmi de artırmış oluruz. Onun için özellikle ticari üretim yapmak üzere büyük ölçekli bağlar oluşturmamız lazım. 2022 yılında 80 bin ton üretimden oluşacak hasıla yaklaşık 800 milyon TL olarak hesaplanmış. Bu doğrudan hasıla rakamı. Ben inanıyorum ki bunun dolaylı olarak yan sektörleri de dahil ettiğinizde bu iki katına tekabül ediyor, demek ki yaklaşık bir buçuk milyar TL'lik bir hacimden bahsediyoruz. Bu ilimiz ekonomisi için de Türkiye ekonomisi için de oldukça önemli bir rakam. Bağ bozumunun bereketli olmasını, üreticilerimizin emeklerinin ziyadesiyle karşılanmasını temenni ediyorum"

AdminAdmin