GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-09-2021 15:44

Elazığ'daki 'Anatomi Müzesi'nde 50'den fazla hayvan sergileniyor

Elazığ'da, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Müzesi'nde 50’den fazla türe ait yabani ve evcil hayvanların anatomik yapıları sergileniyor. Ayrıca müzede Türkiye’de tek olan zürafa iskeleti de sergileniyor.

Elazığ'daki 'Anatomi Müzesi'nde 50'den fazla hayvan sergileniyor
"

Elazığ'da Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından 40 yıl önce Anatomi Müzesi kuruldu. Öğretmen ve öğrencilerin katkılarıyla büyüyen müze 50’den fazla türe ev sahipliği yapıyor. Müzede Türkiye'de tek olan 5 buçuk metre uzunluğundaki zürafa iskeleti de bulunuyor. Veteriner hekimlere eğitim vermek amacıyla kullanılan müze halka açık olarak öğrenciler ve vatandaşlar tarafından da ziyaret edilebiliyor. Müzede hayvanların hareket, dolaşım ve sinir sistemleri ile dabaklar, maketler, korizyon preparatları ve plastinasyon örnekleri de mevcut.

 

 

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Mehmet Çalıcıoğlu, konuşmasında şunları söyledi, "Başta evcil hayvanlar olmak üzere yaban hayvanlarını da öğreten geniş bir hasta portföyüne sahibiz. Veteriner eğitimi bu müzedeki hayvanların yapılarını öğretmekle başlar. Bu müzeyi gezmek isteyen ortaokul, lise öğrencilerine dekanlığımızdan izin almak suretiyle izin veriyoruz. Yine halkımızdan meraklı olanlar da gelip görebilirler. Halka açık bir müzedir. Zürafa iskeletimiz veteriner fakülteleri içerisinde sadece bizde var. 5 metre yüksekliğindedir"

 

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Sadık Yılmaz, müzenin 40 yıl önce yeni binaya taşınılırken kurulduğunu ve yıllar geçtikte müzenin daha zengin hale geldiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti," Evcil ve yabani hayvanlar olmak üzere burada sadece iskelet yok. Görsel zenginlik oluşturması için dabaklar, maketler, korizyon preparatları, bunun yanında plastinasyon örneklerimiz var. 50'nin üzerinde örneklerimiz var diye düşünüyorum. Zürafa iskeletimiz girişte. Buraya sığmadığı için onu ayağa kaldırdık, beş buçuk metre uzunluğunda. Türkiye'de tek zürafa iskeleti. Dekanlıktan izin alınmak şartıyla kreşlerden, ilkokullardan, ortaokullardan hatta liselerden sınıf sınıf gelip geziyorlar. Dekanlıktan izin almak şartıyla müzemiz herkese açık"

AdminAdmin