GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-12-2022 18:10

Geven Balı coğrafi tescil belgesi ile Elazığ'ın oldu

Elazığ'da üretimi gerçekleştirilen Geven Balı, coğrafi tescil belgesini almaya hak kazandı.

Geven Balı coğrafi tescil belgesi ile Elazığ'ın oldu

Elazığ'da arı yetiştiricileri tarafından üretilen Geven Balı için 2020 yılında coğrafi tescil belgesini alması için başvuru yapılmıştı. Yapılan incelemeler sonucunda Geven Balı, 2 yılın ardından coğrafi tescil belgesini almaya hak kazandı. Böylece Elazığ'a ait olan coğrafi tescil belgeli ürünlerin sayısı 7 oldu. Düzenlenen programda anaokulu öğrencileri tarafından gösteri yapıldı. Yapılan konuşmaların ardından Geven Balı'nın tanıtımı yapılarak tescil belgesi takdim edildi. Program sonunda ise katkıda bulunanlara plaket verildi.

 

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay,"2003 yılı itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Tarım Bakanlığının kontrolü ile kurulan birlikler vasıtasıyla ülkemizde arıcılık %100 bir artış göstererek çok ciddi bir ivme yakalamıştır. Yaklaşık 100 bin kovanla bu bölgede 750 ile 1000 ton civarında bir bal üretimi gerçekleştirmekteyiz. Dünyadaki balın tür ve çeşitlerinin %75'inin Türkiye'de bulunması da bizim için çok büyük bir avantaj. Türkiye Arı Yetiştiren Merkez Birliği'nin önderliğinde TAGEM destekli bir projeye ortak olduk ve bu proje kapsamında ticari bir amaç güden Geven balının kimliklendirme çalışmasını gerçekleştirdik ve bu kimliklendirme çalışmasında fizikokimyasal ve apiterapik analizleri 6 bölgede kurduğumuz istasyonlarda sağladık. Bu değerlerle beraber bizler coğrafi işarete başvurduk ve nihayetinde coğrafi işaret tescili gerçekleştirdi"dedi.

 

Elazığ Valisi Ömer Toraman ise,"İlimizin sahip olduğu coğrafi işaretlere bir yenisini eklemenin memnuniyetini, gururunu ve sevincini yaşıyoruz. 6 olan işaretimiz böylece 7'ye ulaşmış oldu. Aday ürünlerimiz var, incelemesi, değerlendirme süreci devam eden ürünlerimiz var. İnşallah bu sayıyı daha da artarak yüksek noktalara ulaşacak. Üreticilerimiz, emek verenlerimiz, çiftçilerimiz İnşallah emeklerinin karşılığını aldılar ve dolayısıyla bundan biz de mutlu olduk. Biz tarımsal anlamda da, hayvancılık anlamında da diğer sektörlerde de üretimi önemsiyoruz. Dolayısıyla üreticilerimizin her zaman yanındayız, yanında olmaya gayret gösteriyoruz"diye konuştu.

AdminAdmin