GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-04-2021 11:28

“Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” İstişare Toplantısı Elazığ’da Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında Elazığ, Tunceli ve Malatya illerinde uygulanan Şavak Akkaraman Koyunu, Morkaraman Koyunu ve Akkaraman Koyunu alt projelerin değerlendirme toplantısı Elâzığ’da yapıldı.

“Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” İstişare Toplantısı Elazığ’da Yapıldı
"

Toplantıya, proje paydaşları olarak Proje Koordinatör V. Dr. Serdar Yağcı, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Salim Gökalp, Proje Yürütücüleri; Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanları ile proje teknik elemanları katıldı.

Toplantı öncesi Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Dr.Turan Karahan’ı makamında ziyaret eden heyet projeler hakkında bilgi alış verişinde bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dr. Serdar Yağcı; “"Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" 2005 yılında başlatılmış ve şu anda 55 ilde toplam 1 milyonun üzerinde küçükbaş hayvanın takip edildiği, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı küçükbaş hayvan ıslahı çalışmasıdır. Bu anlamda; Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli tarım şehirlerinden Elâzığ, Malatya ve Tunceli illerinde Şavak Akkaraman, Akkaraman ve Morkaraman Koyunu ile ilgili alt projeler desteklenmektedir. Hayvan yetiştiriciliğinde yapılan ıslah çalışmalarının uzun soluklu ve kesintiye uğramadan uzun yıllar devam etmesi elzemdir ki Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinde de ıslah projeleri anlamında belirli bir ivme kazanılmıştır. Bu da hem bu illerin hem de ülkenin tarımsal faaliyetlerine önemli katkı sağlamakta” olduğunu vurgulamıştır.

Elazığ ilinde 2011 yılında Şavak Akkaraman Islah projeleri ile başlayan sürecin bugün itibariyle 4 adet Şavak Akkaraman koyunu, 1 adet Morkaraman, olmak üzere 5 alt proje ile devam ettiğine değinen Yağcı; projeler kapsamında, toplam 31.500 baş hayvan üzerinden alınan verim kayıtları sayesinde ıslah çalışmalarının sürdürüldüğünü ve projelerde yer alan ve proje gerekliliklerini yerine getiren 187 yetiştiricimize bu güne kadar toplam 18.571.300,00 TL tutarında hak ediş ödemesi yapıldı.

Aynı zamanda Malatya ilinde uygulanan 2 adet Akkaraman koyunu ıslah projeleri kapsamında proje gerekliliklerini yerine getiren 62 yetiştiricimize 6.898.080,00 TL, Tunceli ilinde yürütülen 1 adet Şavak Akkaraman koyunu ıslah projesi kapsamında 21 yetiştiricimize 3.379.610,00 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Dr. Yağcı; “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”, Ülke hayvancılığının birçok konusunda ilk olma özelliği taşımaktadır. Proje sayesinde; birçok paydaş bir araya

gelerek yapılan uygulamalar ile doğrudan sahaya olumlu bir etki sağlanmaktadır. Bu sayede, ülkemizde yerli hayvanlara dayalı damızlıkçı işletmeler ve verim kaydı tutulan işletmelerden söz edilebilir noktaya gelinmiştir” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Toplantı sonrası Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu ziyaret edilerek, projeler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

AdminAdmin