GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-05-2021 10:59

Harput Kalesinde 3 gizli geçit ve 4 sarnıç turizme kazandırılacak

Elazığ'daki tarihi Harput Kalesi'nde 4 adet gizli geçit ve 4 adet su sarnıcı tespit edildi. 4 sarnıç ve 3 gizli geçidin bu yıl turizme açılması hedefleniyor.

Harput Kalesinde 3 gizli geçit ve 4 sarnıç turizme kazandırılacak
"

Milattan önce 8. yüzyılda Urartular tarafından inşa edilen, Abbasiler, Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Harput Kalesinde kazı, restorasyon, bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda savaş ve gizli baskınlarda kullanılan 4 gizli geçitle zindan ve gıda deposu olarak kullanılan 4 adet su sarnıcı tespit edildi. Yapılacak çalışmalar sonucunda 4 su sarnıcı ile 3 gizli geçidin bu yıl restorasyonlarının tamamlanmasıyla turizme açılması hedefleniyor. Alanların 2018’de UNESCO geçici listesine alınan Harput Kalesi'nin asıl listeye girmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

 

Harput Kalesi Kazı Başkanı Profesör Doktor İsmail Aytaç, kalede şimdiye kadar 4 tane gizli geçit tespit edildiğini belirterek şunları söyledi,"3 tanesi biliniyordu. Sonuncusunu kazı ekibimiz 5 yıl önce jeoradarla tespit etti. Kale hamamından kaleiçine gelen bir geçit. Bunu önümüzdeki senelerde açıp içindeki dolguyu alacağız. Bulunduğumuz kısım Roma dönemi burcuna iniyor ve 15 basamaktan sonra duvar bitiyor. Buna arkeolojide potern deniyor. Kalenin kuşatılmasında içeridekilerin dışarıya ani baskın yapması ya da içeriye su alınabilmesi için bu tür gizli geçitler yapılmıştır. Hamamdan kaleye gelen geçidin işi uzun. Diğer 3 geçidi bu sene restorasyonlarını tamamlayıp turizme açmayı planlıyoruz"

 

"SU SARNICI, ZİNDAN VE GIDA DEPOSU OLARAK KULLANILMIŞ"

 

Tespit edilen sarnıçlarla ilgili konuşan Prof. Dr. Aytaç,"Şimdiye kadar 4 tane su sarnıcı tespit ettik. Bunların en önemlisi 128 basamakla inilen, 30 metre derinliği olan ve alt kısımda 3 havuzu olan sarnıçtır. Urartu döneminde yapıldığını tahmin etmekteyiz. İslam orduları başkomutanı Belek Gazi'nin Haçlı kontu Boadin'in yeğenleri Pusetin ve Jozelini hapsettiği, ayrıca dördüncü Murat'ın Bağdat seferinde esir aldığı komutanları da bir ay hapsettiği zindan olarak biliniyor. Su sarnıcı olarak başlayıp zindan ve gıda deposu olarak kullanıldığını biliyoruz. 2021 yılında projesini uygulamaya geçerek aydınlatma, kamera sistemi ve yürüyüş alanlarını düzelterek turizme açmayı planlıyoruz. Kalenin içerisinde 3 tane sarnıcımız daha var. Biri kutsal alandaki kısım, diğeri 4 sene önce bizim çalışmalarımızda ortaya çıkarıldı. Kapalı olan kısımdaki aydınlatmaları yaparak turizme kazandırmayı planlıyoruz. Bu çabalarla Harput'u UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine almak için uğraşıyoruz. 2021 yılında turizm hareketinin çoğalacağını beklemekteyiz. Ona göre hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz" dedi.

Haberin Galerisi : Harput Kalesinde 3 gizli geçit ve 4 sarnıç turizme kazandırılacak
AdminAdmin