GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-04-2022 14:24

İl Müdürü Kılıç Hoş Köyünü Ziyaret Etti

Tarım ve Orman Elazığ İl Müdürü Ali Kılıç, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü ve teknik personel ile birlikte Biyoteknik Mücadele yöntemlerini yerinde incelemek üzere Hoş Köyünü ziyaret etti.

İl Müdürü Kılıç Hoş Köyünü Ziyaret Etti
"

İl Müdürü KILIÇ burada bir konuşma yaparak; “ İlimizdeki yaklaşık 110 bin dekar bağ alanından yılda 95 bin ton üzüm üretimi gerçekleşiyor. Bu alanlarda üreticilerimiz daha çok geleneksel yöntemlerle mücadele yapsa da günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte ilaç kullanımını azaltan yöntemleri uyguluyor. Biyoteknik mücadele dediğimiz bu yöntem, bazı doğal ve yapay maddeleri kullanılarak zararlıların davranışlarını, biyolojik ve fizyolojik yapılarını etkileyerek yapılan tarımsal mücadele yöntemi. Mücadelede çeşitli hormonlar, tuzaklar, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi önleyiciler ve en çok da çiftleşmeyi engelleyen feromonlar gibi bazı maddeler kullanılmaktadır.Yöntemin kullanılması için zararlının iyi tanınması, biyolojisinin bilinmesi ve tecrübeli olmak gerektiğini” söyledi.

 

100 dekarlık alanda başlayan bu mücadele bugün 2 bin dekarın üzerine çıktı

 

KILIÇ konuşmasının devamında; “İlimizde Biyoteknik mücadele yöntemi 2013 yılında bağda salkım güvesine karşı uygulanmaya başladı. Yapılan ilk deneme ile modelin avantajları görüldü ve 2014 yılından beri yürütülen bu mücadele yöntemi ile güvenilir gıdaya, temiz çevreye ve doğal dengeye çok önemli katkılar sundu. 100 dekarlık alanda başlayan bu mücadele bugün 2 bin dekarın üzerine çıktı” dedi.

Program, örnek çiftçinin bağına Biyoteknik mücadele kapsamında feromon tellerin asılması ve Tahmin Uyarı İstasyonunun kontrol edilerek, salkım güvesi tuzaklarının izlenmesi ile son buldu.

AdminAdmin