GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-11-2022 18:15

Kamu Başdenetçisi Malkoç: 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, çeşitli programlara katılmak üzere Elazığ'a geldi. Katıldığı konferansta açıklamalarda bulunan Malkoç,"2023 hedeflerine önemli ölçüde ulaşıldı. 2023'e gelince 2053 vizyonu kondu. Nedir o? 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak" dedi.

Kamu Başdenetçisi Malkoç: 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bir dizi temasta bulunmak üzere Elazığ’a geldi. Bu kapsamda Şeref Malkoç, ilk olarak basın kuruluşları ile bir araya gelerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Daha sonra “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” Konferansına katıldı. Malkoç ardından “Ombudsman Elazığlılarla Buluşuyor” Programına katılarak katılımcılarla soru-cevap eşliğinde söyleşide bulundu. Başdenetçi Şeref Malkoç'a Elazığ Valisi Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ve kurum müdürleri de eşlik etti.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konferansında yaptığı konuşmada kamu denetçiliği kurumunun Türkiye'nin en yeni ancak en dinamik kurumlarından birisi olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti,"2010 yılındaki anayasa değişikliği ile anayasada yerini almış, 6328 sayılı kanunla tüzel kişiliğini kazanmış ve 2013 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor. Nedir bu kurumun görevi? Kurumun görevi idare ile vatandaş arasında bir sorun, sıkıntı, bir anlaşmazlık, itilaf, uyumsuzluk çıktığında mahkemeye gitmeden bu konular çözülsün diye ihtas edilmiş bir kurum, bunun dünyadaki yaygın adı ombudsmanlık. Şimdi bakalım dünyaya. Savaşlar, göçler, ekonomik bozukluklar alabildiğine fazla. En çok da maalesef bizim yakın coğrafyamızda bu savaşlar, açlıklar, göç ve kıtlık var. Aslında şöyle yakın tarihe baktığımızda bugünkü mevcut dünya düzeninden kaynaklanan sorunların önemli bir parçası bu, insanlık tarihi boyunca benzer hadiseler olmuş ama bugünkü kadar yoğun olmamış. Bunun en önemli sebebi 2. Dünya Savaşı'ndan sonra savaşın galipleri bir araya gelmişler, yeni dünya düzenini kurmuşlar. Birleşmiş Milletler'i kurmuşlar, dünyadaki, ülkeler arasındaki ve uluslararası itilaflar Birleşmiş Milletler'de çözülecek. Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi yayınlanmış. Adaletin kriterlerini, ilkelerini koymuşlar. Sonra dönmüşler nalıncı keseri gibi. Demişler ki güvenlik konseyi kuracağız, 5 tane üye burada daimi üye olacak, onların herhangi birinin hayır dediği hiçbir şey çıkmayacaktı. Nasıl adalet bu ya ? İşte onun için Sayın Cumhurbaşkanımız çıktı dedi ki bu böyle olmaz, 5 ülkenin iki dudağı arasında dünyada huzur olmaz, Dünya beşten büyüktür dedi. Bu savaşların, göçün olduğu ve insanların katledildiği yer neresi, Osmanlı coğrafyası. Nasıl ilgilenmeyeceksin Libya ile, Yemenle, Yemen'in türküsü var türküsü, öyle değil mi bırakmıyor bizi. Nasıl ilgilenmeyeceksin Karabağla, Kıbrısla, Akdenizle. Mecburen ilgileniyoruz. Onun için devleti yönetenlerimiz, büyüklerimiz hem Türkiye'nin refahı, huzuru, gelişmesi için hem de dünyada adalet ve barış için hedef koydular. Bundan 10 yıl önce 2023 hedeflerini koydular. 2023 dediğimiz ne zaman? Önümüzdeki yıl değil mi, geldi yani. Bu hedeflere önemli ölçüde ulaşıldı. 2023'e gelince 2053 vizyonu kondu. Nedir o? O da somutlaştırıldı, 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak denildi."

AdminAdmin