GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-03-2023 16:32

Milletvekili Bulut, DASK ile ilgili soruları cevaplandırdı

AK Parti MKYK Üyesi Elazığ Milletvekili Metin Bulut, DASK ile ilgili sık sorulan soruları cevaplandırdı.

Milletvekili Bulut, DASK ile ilgili soruları cevaplandırdı

Soru 1 ve 2: DASK ödemeleri AFAD gibi sistem üzerinden mi yapılacak yoksa herhangi bir başvuru yapılması gerekecek mi? Hasarlı evlerin DASK ödemesi için nereye ve hangi kurumlara başvurulacak?

Cevap: DASK ödemeleri için ALO 125 ile görüşme yaptıktan sonra sigorta yaptırılan kuruma Hak Sahibine Ait Kimlik Fotokopisi ve Güncel Tapu Evrakı gönderiliyor.


Soru 3: DASK yalnızca evi yıkılanlara mı ödeme yapacak?

Cevap: Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi kapsamında hem tam hasar, hem de kısmi hasarlar sigorta bedeline kadar ödenir.


Soru 4: DASK başvurusu ne zaman yapılmalı?

Cevap: Tapu sahibi olunur olunmaz yapılmalı. Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gereklidir.

Soru 5: Önce orta veya az hasar verilen evime itirazımız sonucu ağır hasar verildi ve yıkım kararı alındı, bu durumda poliçe değerimin tamamı ödenecek mi?

Cevap: Ağır hasar ve yıkım kararı verilen evler DASK Poliçe Değerlendirmesine göre ödemeleri yapılır.

Soru 6: DASK'ın da tıpkı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri gibi aldığı karara itiraz hakkı ve yeniden inceleme talebi bulunuyor mu? Evimiz ağır hasarlı olmasına rağmen DASK ücreti poliçe değerinden daha az olarak belirlendi. Bu durumda ne yapılacak?

Cevap: İtiraz hakkı sigorta yatırmış olduğunuz kuruma yapılır. DASK ücreti sigorta yaptıran hak sahibinin vermiş olduğu bilgiler esas alınarak hesaplanır. Ödemesi de yine tapu sahibinin beyan ettiği bilgiler üzerinden yapılır. Örneğin: 130 mt2 alanı olan tapu sahibi DASK yaptırırken mt2'yi 50 olarak gösteriyor ve ucuza DASK yaptırıyor. Geri ödemesini de dolayısı ile bu beyan üzerinden alır. 

Soru 7: Evim eski sigorta yaparlar mı?

Cevap: Binanın inşa yılı (1975 ve öncesi, 1976 – 1996 arası, 1997 – 1999 arası, 2000 ve sonrası olarak belirlenmektedir.) Buna göre sigorta bedeli değişmektedir.

Soru 8: Evim az yada orta hasarlı DASK yapabilir miyim?

Cevap: Az hasarlı yapılarda sıkıntı teşkil etmez fakat orta hasarlı yapılarda "Yapı Kullanma İzni" alınması gerekir.

AdminAdmin