GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-06-2023 14:40

MÜSİAD SAMEKS MAYIS AYI VERİLERİ AÇIKLANDI

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mayıs ayı SAMEKS verileri açıklandı.

MÜSİAD SAMEKS MAYIS AYI VERİLERİ AÇIKLANDI

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Başkanı Tekin Gürkan Mayıs Ayı SAMEKS Verilerini değerlendirdi.

 

Gürkan, 2023 yılı Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,6 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın, 55,9 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdürmüştür. Bu dönemde Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 1,7 puan artış kaydederek 61,0 seviyesine yükselmiştir. Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi ise 1,5 puanlık azalışla 53,6 seviyesine gerilemiştir. Sanayi sektöründe girdi alımları, yeni siparişler ve üretimde canlı görünümün sürdüğü gözlenen Mayıs ayında, son dönemde durağan bir seyir izleyen hizmet sektörüne ilişkin iş hacminin ise azalış kaydettiği görülmektedir. Söz konusu gelişmeler neticesinde 55,9 seviyesinde gerçekleşen SAMEKS Bileşik Endeksi, ekonomik aktiviteye yönelik pozitif seyrin 2023 yılı Mayıs ayında da sürdüğüne işaret etmiştir.

 

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Mayıs ayında, bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 61,0 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde girdi alımları 13,2 puan birden artış kaydetmiş ve 76,1 puanlık seviyesiyle sektör genelinde gözlenen hızlanmanın başat faktörü olmuştur. Önceki aya göre 2,8 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın 59,5 puanla güçlü seyrini sürdüren yeni siparişler de sanayi sektöründe gözlenen artışta belirleyici bir rol oynamıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak sektördeki üretim artışı sürmüş ve önceki aya göre 0,3 puan azalmasına karşın üretim alt endeksi 57,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni siparişlerdeki artışın girdi alımlarının gerisinde kalmasıyla stoklarda artış kaydedilmiş ve nihai mal stoku alt endeksi 6,4 puan artış kaydederek 59,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Önceki aya göre 3,7 puan artış kaydederek 57,0 seviyesine yükselen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi de sektör genelinde mal ve hizmet tedarikinde olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmiştir. Bu dönemde sektör genelinde emek talebi artışını sürdürmüş ve istihdam alt endeksi 0,3 puan artarak 55,7 seviyesine yükselmiştir. Böylece 61,0 puana yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, sektördeki toparlanmanın Mayıs ayında hız kazandığına işaret etmiştir.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Mayıs ayında önceki aya göre 1,5 puan azalarak 53,6 seviyesine gerilemiştir. Önceki aya göre 3,8 puan azalış kaydederek 63,7 seviyesine gerileyen girdi alımları, hizmet sektörü genelinde gözlenen hız kaybının belirleyicisi olmuştur. Bu dönemde iş hacmi alt endeksi ise, 1,2 puan azalarak durgun bir görünüm arz etmiştir. 0,2 puan azalarak 49,6 seviyesine gerileyen nihai mal stoku alt endeksi de referans değer altındaki seyrini sürdürerek Mayıs ayına ilişkin negatif görünüm arz eden bir diğer değişken olmuştur. 55,6 seviyesinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise sektör genelinde mal ve hizmet tedarikinde olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmiştir. Bu dönemde 2,0 puan azalarak 53,3 seviyesinde gerçekleşen istihdam alt endeksi ise geçtiğimiz aya göre ivme kaybetmiş olmasına karşın emek talebindeki artışın sürdüğüne işaret etmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 53,6 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü Mayıs ayında da sürdürmüştür.

 

AdminAdmin