GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-11-2022 12:29

Tespih hobisi tutkuya dönüştü, 9 yılda 700 tespih biriktirdi

Elazığ'da yaşayan Yücel Çakmak (54), 9 yılda 700 tespih biriktirerek koleksiyon yaptı. Çakmak'ın amacı ise koleksiyonunu daha da büyütmek.

Tespih hobisi tutkuya dönüştü, 9 yılda 700 tespih biriktirdi

Elazığ'da gazeteci ve yazar olan 2 çocuk babası Yücel Çakmak, 2013 yılında İstanbul'da gördüğü tespihlerden etkilenerek satın almaya başladı. Tespih hobisi tutkuya dönüşen Çakmak, 9 yılda 700 tespih biriktirerek koleksiyon yaptı. Tespihlerin çeşitlerine göre koleksiyon yapan Yücel Çakmak, sıkma tespihler, hayvansal ürünlerden oluşan tespihler, ağaçlardan oluşan tespihler ve doğal madenlerle oluşan tespihleri biriktirdi. Koleksiyonunda 33'lük, 99'luk ve 45'lik tespihleri olan Çakmak'ın yurtdışından aldığı tespihleri de bulunuyor. Yazın serin tutan, kışın ise eli ısıtan İran tespihi ile Litvanya'dan 300 milyon yıllık doğal kehribardan yapılan tespihler koleksiyonun en ilginçleri arasında. Koleksiyonunu özel kutular ve kılıflar içerisinde muhafaza eden Çakmak, ağaçtan yapılan tespihlerinin bakımını ise badem yağıyla yapıyor. Koleksiyonunu evinde sergileyen Çakmak'ın amacı ise koleksiyonunu büyütmek.

 

Yücel Çakmak, yaptığı konuşmada şunları söyledi,"2013 yılında İstanbul'da Beyazıt meydanında genelde tespihçiler buluşuyorlar. Orayı gezdim, tespihler hoşuma gitti. Ben de bir tespih vardı. Niye almayayım dedim. Fiyatları da uygundu. Öyle bir çeşitliliğe başladım, giderek bir hobi haline dönüşmeye başladı. Tespihleri çeşitlerine göre biriktirmeye başladım. Önce sıkma tespihlerle başladım, sonra hayvansal ürünlerden oluşan tespihler, ağaçlardan oluşan tespihler, en sonda da doğal madenlerle oluşan Firuze taşı, akik gibi tespihleri toparladım. Yaklaşık 700'e yakın tespih mevcut. Bunun yanı sıra gergedan boynuzu, koç boynuzu, geyik boynuzu, deve kemiği, fildişi, sıkma kehribar, ateş kehribar, katalin ve doğal kehribar tespihlerim var. Doğal kehribar yerin altından çıkan 300 milyon yaşında olan taşlar. Onlar genelde baltık denizinde bulunur, oradan gelir. 99'luk tespihler de topluyorum. Genelde eskileri araştırıp soruyorum muhafaza etmek amacıyla çünkü tespih bir kültürdür. Tespihin geleceğe aktarılacak çeşitliliği var. Onları aktarmaya çalışırsak ne mutlu bize. Yurtdışından da gelen tespihlerimiz var. Şu İran tespihimiz yazın çektiğiniz vakit serin tutuyor, kışın çektiğiniz vakit de elinizi ısıtıyor. Şu da Litvanya'dan gelen doğal kehribardır. Bunlar gram olarak satılır yani altın, gümüş gibi gramla alacağınız vakit bu kehribar da gramla tartılıp öyle verilir. Şu anda gramı 12 dolar tutuyor"

AdminAdmin