GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-12-2023 12:22

Başkan Havabulut: "Esnafımız prim indirimi müjdesinin yasalaşmasını bekliyor"

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı prim gün sayısının indirilmesiyle ilgili müjdesinin yasalaşmasını beklediklerini duyurdu.

Başkan Havabulut:

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Havabulut sözlerini şöyle sürdürdü; "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri öncesi esnafa erken emeklilik müjdesi vermişti. Buna göre, küçük esnafın prim ödeme gün sayısı düşürülecek ve SGK'lılarla eşitlenecekti. Milyonlarca Bağ-Kur’lu küçük esnafın bu sayede 9000 prim günü yerine 7200 gün ile emekliliği sağlanacaktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın masasında bulunan dosyalardan olan küçük esnafa prim indirimi için çalışmalar devam ediyor ancak bizler bu çalışmaların yıl sonu itibariyle tamamlanmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Mayıs’ta Kayseri’de yaptığı konuşmasında, “Buradan küçük esnafımıza da bir müjde vermek istiyorum. Küçük esnaflarımızın prim ödeme gün sayısını SSK’lılarla eşitleyerek 7 bin 200 güne indiriyoruz. Yeni dönemde yapacağımız bu çalışmadan 1 milyon küçük esnafımız yararlanacak” demişti. Biz Cumhurbaşkanımızın verdiği sözü yerine getireceğine yürekten inanıyoruz. İnşallah bu çalışmalar en kısa sürede tamamlanır ve esnaflarımız ekonominin sıkıntılı olduğu şu dönemde kısmen de olsa bir rahatlama yaşar."

Yapılacak düzenlemeyle iki sigorta kolunun arasındaki bin 1800 günlük yani 5 yıllık süre farkının kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmiş olacağının altını çizen Başkan Havabulut, "2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süreyleydi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Yapılacak yeni düzenlemeyle norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda emekli olabilecekler." ifadelerini kullandı.

AdminAdmin