GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-01-2023 12:38

Elazığ'da 24 Ocak depreminin yıldönümü

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin üzerinden 3 yıl geçti. Devlet depremzede vatandaşların yaralarını sararken birkaç ay sonra tüm konutların teslim edilmesi hedefleniyor.

Elazığ'da 24 Ocak depreminin yıldönümü

24 Ocak 2020 yılında Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere toplam 41 kişi hayatını kaybetti, 1466 kişi ise yaralandı. Depremin etkisiyle 5 bina yıkılırken enkaz altında kalan 45 kişi sağ olarak kurtarıldı. Depremin ardından vatandaşlara toplam 823 milyon 337 bin liralık nakdi ve ayni yardım yapılırken devletin çalışmasıyla ilk olarak 23 bin 986 çadır dağıtıldı ve 4 konteynerkentte 2 bin 809 adet konteyner kuruldu. Depremin ardından TOKİ ve AFAD tarafından 24 bin 388 hak sahibi için yapımına başlanan konut ve iş yerlerinde 21 bin konut ve 479 işyerinin anahtarları teslim edilerek yüzde 92 seviyesine ulaştı. Geri kalan yüzde 8'lik kısmın ise birkaç ay içerisinde vatandaşlara teslim edilip depremin yaralarının tamamen sarılması hedefleniyor.

 

Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde yıkılan 6 katlı Mavigöl Apartmanı'nda 6,5 aylık hamile eşi Pınar (38) ve oğlu Miraç'ı (13) kaybeden Meriç Dişli (45),"3 yıl geçti. Allah o dakikaları, saniyeleri kimseye yaşattırmasın. Çok çok zor bir geceydi. Bir hayatı orada gömdük. Eşimi, çocuklarımı, her şeyimi gömdüm. Deprem sadece yıkmıyor, canları da alıyor. Çok soğuk bir geceydi ama devletin sıcak eli üzerimizdeydi, Elazığ'ımızın üzerindeydi. Allah devletimizden, milletimizden razı olsun. 3 yıl geçmesine rağmen hala yanımızdalar"dedi.

 

Mustafapaşa Mahallesindeki 5 katlı Ayken apartmanında annesi Müzeyyen (89) ve eşi İkram'ı (54) kaybedip kardeşi Şule (52) ise 22 saat göçük altında kalan Fikret Ayken (68), yaşadığı anları anlatarak,"24 Ocak depreminde ben ve hanımım eydeydik. Annemle kız kardeşim üst katta, biz birinci kattaydık. Depremden evvel bacanağım bizdeydi. Onu yollayıp içeriye geldim, deprem başladı. Hanımıma seslendim, hanım annemlere gitmeye çalıştı, gidemedi. Bir baktım ev yerinde yok, dışarısı gözüküyor. Ben neredeyim dedim. Benim bir tek pijamam yırtıldı. Merdiven başında olduğum için bana bir şey olmadı. Çıktıktan sonra birkaç gün eşin dostun evinde kaldık. Ondan sonra devlet bize yaptığı büyük iyilikle bu evi verdi. Geldik 3 senedir oturuyoruz, sokakta da kalabilirdik"diye konuştu. 

 

Elazığ AFAD Müdürü Osman Pıhtılı, devletin her kademesinin AFAD koordinasyonunda görev aldığını belirterek konuşmasında şunları söyledi,"24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 büyüklüğünde bir depremle ilimiz sarsıldı. Depremin ilk anından itibaren devletimiz her kademesinde AFAD'ın koordinasyonunda insanların enkazdan kurtarılmasından yaraların sarılmasına, geçici barınmasını sağlanmasına kadar her noktasında görev aldı. O gün Elazığ'da 5 binamız yıkılmıştı. 37 canımızı kaybettik, 4'te Malatya'da olmak üzere 41 insanımızı kaybettik. İlk andan itibaren çadır kentler oluşturulup insanlar çadır kentlerde ve sağlam kamu binalarında barındırıldı. Çünkü soğuk kış günleriydi ve hızla geçici barınma merkezleri oluşturuldu. İnsanlar depremin 30. gününde geçici barınma merkezlerine yerleştirilmeye başlandı. Bir taraftan da kalıcı konutlar için devlet var gücüyle konut yapmaya başladı. Bu süre içerisinde depremden konutları hasar görüp hak sahibi olan ve kentsel dönüşüm alanından 24.388 tane hak sahibi vardı Elazığ'da. Bunların konutlarının imalatları AFAD ve TOKİ işbirliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile koordineli ve hızlı bir şekilde imal edildi. Geldiğimiz noktada 24.388 hak sahibinin yüzde 92'sinden fazlasının konutları teslim edildi ve insanlar sıcak yuvalarına kavuştu, hayatları normale döndü. Geriye kalan %8'lik kısmında inşaatları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunlar da birkaç ay içerisinde teslim edilecek. Takdir edersiniz ki deprem ilin tamamını etkiledi. Sadece şehir merkezlerinde meydana gelen hasarlı konutlar değil kırsal kesimde köylerimizde tek tek yapılan konutlar da bu işin en zor tarafıydı. Onlar da birkaç ay içerisinde inşaatları tamamlanarak teslim edilecek"

AdminAdmin