SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-09-2023 11:11

FÜ Hastanesi Eğitim birimi tarafından 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününe yönelik eğitim verildi

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısı ile konuşma yapan Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem TAŞÇI, Alzheimer Hastalığının erişkinlerde beyin dokusunda bazı maddelerin birikimine bağlı hasarlanma ve küçülme ile bilinç bulanıklığı olmaksızın algılama ve düşüncenin bozulması, günlük yaşam aktivitelerinin eski düzeyinde sürdürülememesidir dedi.

FÜ Hastanesi Eğitim birimi tarafından 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününe yönelik eğitim verildi

Alzheimer hastalığı demans türlerinden sadece birisidir… 

Doç. Dr. İrem TAŞÇI, Alzheimer Hastalığının Demans türlerinden sadece birisi olduğunu ve Demans hastalığının belirtilerinin 3 alanda ortaya çıktığını, Alzheimer’ın 70 yaşında görülme sıklığının %5, 90 yaşında görülme sıklığının ise  %50 olduğunu, etkilenen alanın başlangıçta daha çok hafıza ile ilgili olduğunu ifade etti. 

Doç. Dr. İrem TAŞÇI, Alzheimer Hastalığında aynı soruları sorma, randevularını unutma, başlangıçta yakın ilerlediğinde uzak hafızanın etkilenmesi, yemeği yakma, musluğu kapatmayı unutma, eşyalarını kaybetme, yabancı olduğu mekânlarda yön duygusunda bozulma, kaybolmalar, kelime ve isim bulmada güçlükler, konuşma içeriğinin fakirleşmesi, bunamanın türüne göre tutuk konuşma veya anlamsız içerikli akıcı konuşma, ileri evrede hiç konuşmama, nesneleri veya insanların yüzlerini tanımada güçlük gibi belirtiler gösterdiğinin altını çizdi. 

Alzheimer hastalığına fizik muayene ile tanı konulamaz… 

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem TAŞÇI, Alzheimer Hastalığına fizik muayene ile tanı konulamayacağını, hasta yakınlarından iyi bir öykü alınmasını ve bilişsel ve nörolojik muayene yapılması gerektiğini ifade etti. 

Alzheimer hastalığında henüz bir iyileşme sağlayan tedavi seçeneği yok… 

Doç. Dr. İrem TAŞÇI, Alzheimer Hastalığında henüz bir iyileşme sağlayan tedavi seçeneğinin olmadığını, hastalığın her koşulda ilerleyici olduğunu ve İlaçların ilerlemenin yavaşlaması ve belirtilerin kontrolü için kullanılması gerektiğini ve ilaçların hafıza üzerine, davranış bozuklukları ve uyku bozuklukları üzerine kısmi faydaları olduğunu söyledi. 

Fırat Üniversitesi Hastanesi 10. Kat konferans salonunda gerçekleştirilen 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününe yönelik verilen eğitime çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. 

AdminAdmin