Prof. Dr. Mustafa AYDIN, çocukların enfeksiyonlara yatkın olduğunu, özellikle çocukluk çağında yenidoğan dönemine doğru çocuk ne kadar küçükse bağışıklık sistemin o kadar zayıf olduğunu, yeni doğan çocukların ve küçük bebeklerin doğal olarak bağışıklıklarının yetersiz olduğunu dile getirdi.
Dr. AYDIN, yetişkinlere göre oyun çocukluğu, okul çocukluğu döneminde bağışıklığın tam güçlenmediğinden dolayı bu çocukların sık enfeksiyon geçirdiklerini, çocuklarda yaz aylarında özellikle ishal vakaları ile çok karşılaştıklarını, sonbahar ve kış ayı ile beraber özellikle mevsim geçişlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğünü, bu enfeksiyonların çoğunun gribal, soğuk algınlığı şeklinde karşılarına çıktığını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Mustafa AYDIN, kendilerine başvuran bu hastaların çoğunluğunun virüs enfeksiyonu olmasına rağmen maalesef bu başvuruların çoğunda antibiyotik kullanıldığını, bunun sonucu olarak da çocukların gereksiz, fazla antibiyotik almalarına ve bu antibiyotiklere karşı ileriki zamanda direnç gelişmesine ve devlete maliyete neden olduğunu ifade etti.
Dr. AYDIN, özellikle sonbahar ile beraber hem hava değişimi hem de okulların açılması ile kapalı alanlarda toplu yaşamın başladığını bunun da bireydeki enfeksiyonun çok hızlı yayılmasına neden olduğunu, virüs enfeksiyonlarının çok hızlı bulaştığını ve kısa bir süre içinde tüm toplumda kendisini gösterdiğini söyledi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa AYDIN, bu mevsimlerde enfeksiyonların yayılmaması için önlemlere dikkat edilmesi, vücut direncinin yüksek tutulması ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmasını gerektiğini belirtti.